Sider

8. desember 2009

"Plutselig sluttet de å vokse"

Heei ^^ Tar en nyhet igjen, jeg, siden jeg ikke har noe annet spennende å fortelle om i dag enn kaos og slitne folk i midimum.
Abc-nyheter skriver:
En mystisk sykdom fikk innbyggerne i kinesisk fjellandsby til å slutte å vokse.


I en fjellandsby sørvest i Kina bor en gruppe eldre kortvokste. Felles for dem er at de alle er født på 1930-tallet, og at en mystisk beinsykdom fikk dem til å slutte å vokse da de var syv-åtte år.
Opprinnelig var over 50 av innbyggerne i landsbyen under én meter høye. I dag bor det litt over 10 igjen.
Hvor rart er ikke det?




Det står også at de lider av skikkelig vonde leddsmerter, og trenger medisiner hver dag for å fungere. Men; likevel; ingen av de indre organene er det noe feil med. De er bare kortvokste. Og glade.
Ingen vet hva som gikk galt. Leger har prøvd og prøvd og prøvd å finne svaret. Gjort alt mulig for å teste. Men det går bare ikke.

I landsbyen i Sichuan-provinsen, bor åtte av de kortvokste innbyggerne i et spesialtilpasset pleiehjem.
Og nå.. Nå frykter de for at de aldri kommer til å finne svaret. Alle er 70-80 år gamle. Og med kropper like lave som da de var 7-8 år. Noen av de gjenlevende bor på pleiehjem, og har bodd der lenge. Og de er fornøyde med det. De får hjelp. De kan leve.

Som andre folk.

– Vi er korte og uføre og vet ikke hva det skyldes. Vi vet ikke om det er fordi det var noe galt med vannet, om det har med fjellene rundt å gjøre, luftfuktigheten eller dybden på dalen vår. Vi vet rett og slett ikke hva som gikk galt, og det vet ingen andre heller, forteller Chen. (en av de åtte)
Tenk å ikke vite slikt, da! De har jo ikke peiling. Chen sin familie; foreldre, søsken, hadde helt normal høyde. Hvorfor akkurat ham?
En annen kortvokst kvinne fra samme lansby forteller:

– Jeg begynte å kjenne smerter og sluttet plutselig å vokse da jeg var åtte år gammel. Jeg kan fortsatt kjenne smerten. Armene mine verker hele tiden. Og dess eldre jeg blir, jo lavere blir jeg, forteller hun.




Hva er sykdommen da?
Ifølge lokale forskere er den mystiske sykdommen som gjorde innbyggerne lave bare funnet i ni distrikter i Sichuan-provinsen i Kina. Sykdommen slo bare til én gang på 1930-tallet og rammet over 500 personer.
Årsaken til den mystiske sykdommen har vært lett etter både i vann, luft, jordsmonn, hår og blod - i tillegg til at man har sjekket andre faktorer som kunne ha spilt inn. Så langt har undersøkelsene vært resultatløse.
– Vi har kalt sykdommen Ba Zi-lidelsen. Det er en endemisk beinsykdom som vi fortsatt ikke kjenner grunnen til. Symptomene er smerter, fortykning og deformering av ledd. Personer som er alvorlig rammet kan bli uføre og få problemer med å ta vare på seg selv. Vi har ennå ikke klart å finne årsaken til lidelsen, forteller sjef for endemiske sykdommer i Sichuan, Deng Jiayun.
Ifølge Deng eksisterte sykdommen bare i 10-20 år. Etter det kom den aldri tilbake.
Den mystiske sykdommen rammer bare menneskers vekst og har ingen påvirkning på andre organer. Sykdommen er heller ikke smittsom eller arvelig.
– Når de som har lidelsen dør, vil det ikke lenger finnes noen levende eksempler på sykdommen, forteller Deng.



Rare greier.

Jeg synes de er sterke mennesker som lever livet sitt på best mulig måte- selv om de er annerledes! De er bare litt lavere enn alle andre.

Men likevel.. Det er rart at noe som dette skulle skje. På et så lite område. Og i et så lite tidsrom.

Hva synes du?


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails